Łupież to zmora niejednego dorastającego nastolatka czy dorastającej nastolatki...
Ale nie ograniczajmy tego problemu tylko do okresu dojrzewania, kiedy to hormony buzują jak oszalałe.
Jeśli jesteś już po TYM artykule na temat samego łupieżu i jego odmian z pewnością wiesz, że problem ten może dotyczyć każdego z nas, a zatem warto poznać kolejny sposób na to, jak się tego dziadostwa pozbyć!
O samej MIEDZI na włosy obszernie rozpisaliśmy się w TYM artykule, do którego zapraszamy Cię bardzo serdecznie (wiedzy nigdy za mało!).
Poznaj dziś z nami szczotki z igłami pokrytymi miedzią,
ale zanim to nastąpi zaczniemy od tego, że miedź znajdziemy w naszym organizmie, we włosach i pożywieniu. Jest o tyle istotna, że bierze udział:
- w fotosyntezie (w przypadku roślin) i w procesie oddychania (u nas),
- w procesie tworzenia erytrocytów czyli czerwonych krwinek,
- transporcie impulsów nerwowych,
- w tworzeniu tkanki łącznej,
- w syntezie prostaglandyn, hormonów odpowiedzialnych za czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.
- w fotosyntezie (w przypadku roślin) i w procesie oddychania (u nas),
- w procesie tworzenia erytrocytów czyli czerwonych krwinek,
- transporcie impulsów nerwowych,
- w tworzeniu tkanki łącznej,
- w syntezie prostaglandyn, hormonów odpowiedzialnych za czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.
Wchodzi w skład:
- hemocyjaniny,
- dysmutazy ponadtlenkowej czyli enzymu o działaniu przeciwutleniającym, który chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników.
Optymalna dawka miedzi na dobę to 0,5 ppm.
- hemocyjaniny,
- dysmutazy ponadtlenkowej czyli enzymu o działaniu przeciwutleniającym, który chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników.
Optymalna dawka miedzi na dobę to 0,5 ppm.
Kiedy miedzi jest za mało:
- możliwość wystąpienia zwyrodnienia wątrobowo-soczewkowego czyli tzw. choroby Wilsona,
- niedokrwistość (trudność we wchłanianiu żelaza).
- możliwość wystąpienia zwyrodnienia wątrobowo-soczewkowego czyli tzw. choroby Wilsona,
- niedokrwistość (trudność we wchłanianiu żelaza).
Nie łącz miedzi z tymi pokarmami, ponieważ one niwelują wchłanianie miedzi do organizmu:
- białka mleka,
- warzywa kapustne,
- warzywa amarylkowate (np. czosnek, cebula, gorczyca, por, kapusta),
- owoce morza (zawierają cynk, który niszczy miedź).
- białka mleka,
- warzywa kapustne,
- warzywa amarylkowate (np. czosnek, cebula, gorczyca, por, kapusta),
- owoce morza (zawierają cynk, który niszczy miedź).
Kiedy miedzi jest za dużo:
- zaburzenia pokarmowe,
- uszkodzenie wątroby.
- zaburzenia pokarmowe,
- uszkodzenie wątroby.
WAŻNE!
- około 30 g siarczanu miedzi - tyle wynosi w przybliżeniu dawka śmiertelna,
- objawy zatrucia podobne do zatrucia arszenikiem,
- Antidotum: albumina jako mleko lub białko jaj.
- około 30 g siarczanu miedzi - tyle wynosi w przybliżeniu dawka śmiertelna,
- objawy zatrucia podobne do zatrucia arszenikiem,
- Antidotum: albumina jako mleko lub białko jaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz