Składniki:
- 150 g mąki razowej
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki owsianej (lub 5 łyżek)
- 80 g płatków jaglanych (lub 5 łyżek)
- 4 solidne łyżki siemienia lnianego
- 1 niecała łyżka soli (u mnie himalajska)
- 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleka migdałowego
Przygotowanie:
Sypkie produkty razem do jednej miski. Całość zalewam letnią wodą, mlekiem i oliwą. Mieszam. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Następnie ciasto przekładam do małej formy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na ok 40-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz