czwartek, 21 lutego 2019

Chleb razowo-owsiany z siemieniem lnianym

Składniki:


  • 150 g mąki razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mąki owsianej (lub 5 łyżek)
  • 80 g płatków jaglanych (lub 5 łyżek)
  • 4 solidne łyżki siemienia lnianego
  • 1 niecała łyżka soli (u mnie himalajska)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka migdałowego 





Przygotowanie:


Sypkie produkty razem do jednej miski. Całość zalewam letnią wodą, mlekiem i oliwą. Mieszam. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Następnie ciasto przekładam do małej formy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na ok 40-60 minut.









Smacznego!





Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz