czwartek, 28 lutego 2019

Pasta marchwiowo-paprykowa na chleb (smarowidło)

Składniki:


  • 3 duże marchewki
  • 1 ziemniak 
  • kawałek selera
  • prażona cebula - 2 garście
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • 1-2 garście suszonej żurawiny
  • 1-2 garście pestek dyni
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
    • papryka słodka i/lub ostra - 1 solidna łyżka
    • czosnek - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli nie mamy dyni)



Wykonanie:


Najpierw obieram i kroję na mniejsze warzywa, po czym wrzucam je do garnka i gotuję. Gdy się ugotują, pozostawiam do ostygnięcia. W tym czasie do szklanki wsypuję suszone pomidory oraz żurawinę - całość zalewam letnią wodą, przykrywam i odstawiam na ok 15-20 minut.

Przestudzone warzywa wrzucam do blendera. Dodaję cebulę, odsączone pomidory z żurawiną, pestki dyni oraz przyprawy na oko. Jeśli pasta nie ma ładnej, rozprowadzającej się konsystencji (moja zazwyczaj ma), to dodaję łyżkę oliwy.

I gotowe!





Smacznego!





Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz