Składniki:
- 3 duże marchewki
 - 1 ziemniak
 - kawałek selera
 - prażona cebula - 2 garście
 - pół szklanki suszonych pomidorów
 - 1-2 garście suszonej żurawiny
 - 1-2 garście pestek dyni
 - przyprawy:
 - pieprz
 - sól
 - cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
 - papryka słodka i/lub ostra - 1 solidna łyżka
 - czosnek - 1 łyżeczka
 - oliwa - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli nie mamy dyni)
 
Wykonanie:
Najpierw obieram i kroję na mniejsze warzywa, po czym wrzucam je do garnka i gotuję. Gdy się ugotują, pozostawiam do ostygnięcia. W tym czasie do szklanki wsypuję suszone pomidory oraz żurawinę - całość zalewam letnią wodą, przykrywam i odstawiam na ok 15-20 minut.
Przestudzone warzywa wrzucam do blendera. Dodaję cebulę, odsączone pomidory z żurawiną, pestki dyni oraz przyprawy na oko. Jeśli pasta nie ma ładnej, rozprowadzającej się konsystencji (moja zazwyczaj ma), to dodaję łyżkę oliwy.
I gotowe!
I gotowe!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz