Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 ziemniak
- kawałek selera
- prażona cebula - 2 garście
- pół szklanki suszonych pomidorów
- 1-2 garście suszonej żurawiny
- 1-2 garście pestek dyni
- przyprawy:
- pieprz
- sól
- cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
- papryka słodka i/lub ostra - 1 solidna łyżka
- czosnek - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli nie mamy dyni)
Wykonanie:
Najpierw obieram i kroję na mniejsze warzywa, po czym wrzucam je do garnka i gotuję. Gdy się ugotują, pozostawiam do ostygnięcia. W tym czasie do szklanki wsypuję suszone pomidory oraz żurawinę - całość zalewam letnią wodą, przykrywam i odstawiam na ok 15-20 minut.
Przestudzone warzywa wrzucam do blendera. Dodaję cebulę, odsączone pomidory z żurawiną, pestki dyni oraz przyprawy na oko. Jeśli pasta nie ma ładnej, rozprowadzającej się konsystencji (moja zazwyczaj ma), to dodaję łyżkę oliwy.
I gotowe!
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz