sobota, 3 grudnia 2016

Domowa Nutella w świątecznej odsłonie...

Lubię robić niespodzianki!


W zasadzie wszelkiego typu, choć nie ukrywam, że te kulinarne sprawiają mi wiele radości! Ba! Co tam mi - ile radosnych twarzy wokół, kiedy bliscy i dalsi nam ludzie nas odwiedzają <3


Wtedy to jest na prawdę pysznie! Ale muszę wiedzieć z wyprzedzeniem! Wtedy jest super, mega pysznie, tak jak tym razem było ;)

A było słodko i to bardzo! Od razu zaznaczam, że ten przepis nie ma nic wspólnego ze słowem czy stylem życia w wersji "FIT"! Choć wiem, że są alternatywne czekoladowe wariacje typu "ZDROWO", to tym razem poszalałam z kaloriami na maksa!


Ale RAZ, nie zawsze ;) Czasem trzeba sobie pofolgować (wg. mnie)!

Jak zrobić taką domową nutellę? 


Ja zaczęłam w sumie od słoików a skończyłam na wypełnianiu ich słodką kakaowo-orzechową nutą...


Zresztą zobaczcie sami!

Co będzie nam potrzebne na 1 słoik?

  • 2 tabliczki ulubionej, mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 solidne garście orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:


Ja zaczynam od siekania orzeszków na drobne, bo to zajmuje mi najwięcej czasu. Potem ustawiam garnek na ogniu, wlewam śmietanę, dodaję cukier, cukier wanilinowy i mieszam. Mieszając wraz ze wzrostem temperatury wrzucam połamaną na kostki czekoladę.

Na koniec dorzucam orzeszki i mieszam. Jak mam już jednolitą masę, to czekam aż trochę przestygnie i wlewam całość do słoiczka. Jak wystygnie całkowicie, chowam do lodówki i czekam aż się schłodzi. 

I gotowe! 

Można jeść jak się chce: i na łyżkę i na kanapkę :)



2 komentarze:

  1. Nawet nie pomyślałam, że można samodzielnie przygotować Nutellę. Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to nie koniec niespodzianek kulinarnych, bo za mną sporo prób było i całkiem pysznie wyszło ;) Ale o tym niebawem...

      Usuń