Szczerze pisząc na prawdę nie spodziewałam się, że podczas pisania tego bloga dowiem się aż tylu rzeczy!
Jakoś nigdy wcześniej nie łączyłam jogurtu i włosów - chodzi mi o jego wpływ na włosy, a tu proszę!
Zwłaszcza, że ja dopiero od 5 miesięcy nie jem jogurtów i innych przetworów mlecznych, bo wcześniej nie wyobrażałam sobie śniadania bez jogurtu, płatków, orzechów, owoców, miodu i innych takich bajerów...
Jednak wyniki moich badań na tolerancję przetworów mlecznych pokazał, że to niekoniecznie dobra dieta dla mnie i tak z dnia na dzień trzeba było ten związek zakończyć... Oczywiście zdarza mi się pochłonąć coś, co zawiera w sobie mleko, ale nie jest to już taka miłość jak kiedyś...
Podczas przygotowywania się do tego postu dowiedziałam się, że rodzai takich jogurtów też jest kilka... Więc może od tego zaczniemy!
Rodzaje jogurtu:
👉 Naturalny
- powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka,
- znany od starożytności,
- kiedyś można było go kupić w aptece jako lekarstwo,
- źródło wapnia, białka, cynku, potasu, jodu, fosforu, witamin A i B,
- zawiera bakterie Lactobacillus - minimalizują wzdęcia i regenerują florę bakteryjną jelit,
- naturalny probiotyk podczas kuracji lekami,
- zapobiega zaparciom i biegunce,
- wzmacnia system immunologiczny,
- istnieje przekonanie, że łagodzi PMS,
- leczy infekcje drożdżycowe,
- łagodzi objawy zapalenia pęcherza,
- stosowany w profilaktyce osteoporozy kości,
- pomaga utrzymać wagę w normie,
- zewnętrznie nawilża i pielęgnuje skórę i włosy,
Źródło: http://www.stonyfield.com/blog/natural-and-organic |
👉 Ekologiczny/ Organiczny
- ekologiczny/organiczny jogurt to taki, który powstał z produktów z gospodarstwa ekologicznego czyli takiego, na którym nie znajdziemy żadnych ulepszaczy smaku i wspomagaczy wzrostu roślin i zwierząt,
- to droga impreza dla rolnika, ponieważ nim gospodarstwo stanie się eko, ziemia musi leżeć odłogiem minimum 3 lata i czekać, aż wszelkie wcześniej stosowane chemiczne nawozy się utlenią,
- dodatkowo co roku musi przejść kontrolę czy aby na pewno nie znajdą się w naszej żywności jakiekolwiek chemiczne substancje - można nawozić ziemię tylko naturalnymi sposobami,
- logicznie rzecz biorąc taka żywność jest dużo mniej okazała dla oka, ale zdecydowanie bardziej zdrowa,
- wszystko wyprodukowane na ziemiach eko jest zazwyczaj mniejsze, mniej odporne na warunki zewnętrzne, transport, robactwo,
- podobnie jest w przypadku zwierząt hodowlanych - one również muszą rozwijać się w swoim naturalnym tempie i nie mogą być karmione niczym chemicznym,
- stąd wniosek, że każdy jogurt naturalny musi powstać z produktów (mleka lub rośliny) z upraw ekologicznych, a tym samym lepiej przyswajalnych i bardziej wartościowych dla naszego organizmu.
👉 Probiotyczny
- zawiera bakterie: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus oraz różne szczepy bakterii probiotycznych,
- w zależności od szczepu jogurt probiotyczny:
- wspomagają mikroflorę jelitową,
- regulują poziom cholesterolu we krwi,
- minimalizuje ryzyko pojawienia się alergii na tle pokarmowym.
UWAGA!
Nie daj się zrobić w przysłowiowego Karolka! Jak sprawdzić czy dany jogurt jest probiotyczny czy ma tylko taki napis?
Czytaj! Oprócz rodzaju i gatunku musi być podany szczep!
Przykład:
Bifidobacterium (rodzaj) lactis (gatunek) DN-173 010 (szczep).
👉 Skyr Islandzki
- tradycyjny wyrób mleczarski z Islandii,
- tradycyjnie powstawał z surowego mleka,
- dziś powstaje z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego,
- wprowadza się do nich bakterie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus oraz Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
👉 Grecki
- zawiera mało tłuszczu,
- ma charakterystyczny smak,
- jest gęsty i kremowy,
- produkowany z beztłuszczowego mleka przez fermentację mleka za pomocą żywych kultur bakterii,
- co ciekawe - cała fermentacja jogurtu odbywa się już w opakowaniach, co oznacza, że ma dużo więcej białka niż jest to w mleku czy jogurcie naturalnym,
- zawiera dużo żywych kultur bakterii,
- zawiera bakterie: lactobacrillus bulgaricus i streptococcus thermophilus - powodują kwaśny smak jogurtu, ale i nadają właściwości zdrowotnych,
- bakterie jogurtowe obniżają pH przewodu pokarmowego oraz zakwaszają go, co umożliwia żołądkowi sprawniej wchłaniać żelazo i wapń (jednocześnie hamuje rozwój szkodliwych bakterii chorobotwórczych),
- szczepy bakterii jogurtu przeciwdziałają zakażeniom przewodu moczowego - idealny dla kobiet w profilaktyce chorób układu moczowego.
👉 Kozi
- doskonałe źródło białka, wapnia, potasu, fosforu,
- charakterystyczny smak,
- lekkostrawny (łatwiej przystawalny niż przetwory mleka krowiego),
- dobrze tolerowany przy alergiach na przetwory mleka krowiego.
👉 Kokosowy
- nie zawiera laktozy ani białek mleka,
- zawiera drożdże i inne kultury bakterii (zamieszkujące nasz żołądek oraz jelita),
- wspomaga detoks organizmu,
- usprawnia procesy trawienne, dbając o jelita,
- łagodzi objawy alergii,
- wspomaga przemianę materii,
- podnosi libido - dział jak afrodyzjak!
- pobudza układ odpornościowy,
- działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antygrzybicznie i przeciwnowotworowo,
- oczyszcza układ moczowy,
- wspomaga pracę nerek,
- łagodzi wrzody żołądka,
- naturalny antyoksydant - spowalnia starzenie się komórek,
- dba o nasz układ sercowo-naczyniowy,
- idealny dla wiecznie zestresowanych, pomaga walczyć ze stresem, bezsennością, wyczerpaniem,
- wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
👉 Sojowy
- odmiana jogurtu sojowego z owocami wspomaga kontrolę ciśnienia krwi i cukrzycę typu 2,
- jogurt sojowy z wsadem owocowym pomaga wyregulować poziom enzymów mających wpływ na stężenie cukru we krwi,
- naturalny jogurt sojowy zawiera dużo antyutleniaczy i fenoli, które wykazują prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu.
👉 Bez laktozy (bez cukru mlecznego ssaków)
- laktoza to cukier mleczny, do którego rozkładu na tolerowaną przez nasz organizm glukozę i galaktozę potrzebujemy laktazy czyli enzymu występującego w nabłonku jelitowym;
- kiedy laktazy jest za mało, pojawiają się zaburzenia w trawieniu tego cukru czyli nieprzyjemne biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, gazy i inne,
- jogurt bez laktozy to jogurt pozbawiony naturalnie lub chemicznie laktozy ze swojego składu (np. jogurt kokosowy jest jogurtem bezlaktozowym),
- dieta bez laktozy wymaga szczególnej uwagi na uzupełnianie jej o wapń, magnez, cynk, potas i witaminy A oraz witamin z grupy B: B1, B2, B12.
👉 Wegański/Roślinny
- zacznijmy od tego, że weganizm to radykalny wegetarianizm: zero mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj, nabiału, a nawet miodu,
- dodatkowo ważne, by spożywać głównie surowe produkty, choć gotowanie jest dopuszczalne,
- jest to dość trudna dieta na co dzień, bo źle skomponowana może prowadzić do deficytu wielu witamin i składników mineralnych,
- zatem jogurt wegański to każdy jogurt roślinny: kokosowy, migdałowy, z kaszy jaglanej, sojowy, z siemienia lnianego, ryżowy etc.
👉 Turecki Ayran
- popularny napój turecki powstały z wymieszania wody i jogurtu w proporcjach albo 1:1 albo 1:2,
- często dodaje się do niego sól, czasem również pieprz, miętę
- serwowany schłodzony, z pianą u góry jako napój do kebaba.
👉 Odtłuszczony
- ważne, by odróżnić jogurt odtłuszczony od "0% tłuszczu" oraz tych typu "light", ponieważ tylko w tym pierwszym znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak: witamina A, D, K oraz wapń,
- jogurty light i 0% tłuszczu nie mają w swym składzie tych witamin a wapń jest zdecydowanie gorzej wchłanialny,
- owocowe jogurty dodatkowo zawierają cukier,
- najlepiej przyswajalny jogurt odtłuszczony to ten zawierający od 1,5-2% tłuszczu.
👉 Domowy
- jogurt domowy może być każdym z wyżej wymienionych w zależności od składników, jakie zostaną użyte.
Jogurt w pielęgnacji włosów
Rodzajów jogurtów jest sporo, nie wszystkie jeszcze opisałam, ale myślę, że i tak ten podział nie jest wyjątkowo skąpy ;) Na pewno pozwoli Tobie lepiej zrozumieć sam temat jogurtów już w Twojej codziennej diecie, która również wpływa na nasz wygląd zewnętrzny, o czym szerzej pisałam w całym cyklu witamin i składników mineralnych na włosy → TUTAJ
Teraz będę bardziej generalizować :)
Jogurt w związku na liczną ilość składników mineralnych, witamin i bakterii zadziała oczyszczająco na pory skóry głowy, odżywczo i może przyczynić się do szybszego porostu włosów. Znajdujący się tam kwas mlekowy wpływa na gładkość i blask włosów.
Przepisy na maski z użyciem jogurtu naturalnego
✪ Przepis 1 - Maska z jogurtu naturalnego (podobno nawilża suche włosy, zmiękcza i nadaje blasku włosom)
Na skalp oraz wilgotne włosy nałóż ok 100 ml wybranego jogurtu naturalnego, następnie przykryj całość folią i/lub ręcznikiem. Po upływie ok 20-30 minut spłucz włosy i umyj je delikatnym szamponem. Można nałożyć maskę/odżywkę i w zależności od rodzaju pozostawić lub spłukać.
Na koniec włosy wysuszyć.
✪ Przepis 2 - Maska z jogurtu naturalnego, żółtka jaj i miodu (matowe, suche włosy)
Do miski wrzucamy żółtko, 1 łyżka miodu miodu i 2 łyżeczki jogurtu. Opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i gotową maskę nakładamy na świeżo umyte, lekko wilgotne włosy i pozostawiamy ją z pół godziny na głowie. Dobrze owinąć całość folią i/lub ręcznikiem. Po tym czasie zmyj maskę letnią wodą.
✪ Przepis 3 - Maska z jogurtu naturalnego i soku z cytryny oraz wody różanej (łupież)
Na wilgotne lub suche włosy przed myciem wmasuj mieszankę jogurtu naturalnego, soku z połowy cytryny i kilku łyżeczek wody różanej, aby pozbyć się łupieżu. Gotową maskę po uprzednim masażu pozostaw na min. 20 minut, po czym spłucz letnią wodą i umyj włosy.
✪ Przepis 4 - Maska z jogurtu naturalnego i olejku do włosów (sezamowy, kokosowy, rycynowy, itp.) oraz miodu dla włosów przesuszonych
W misce zmieszaj jogurt, wybrany olej oraz łyżkę miodu. Całość nakładamy na włosy suche lub lekko wilgotne i czekamy 30 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą i myjemy włosy.
✪ Przepis 5 - Maska z jogurtu naturalnego, banana, jajka, olejku z drzewa herbacianego lub witaminy E
Zblenduj: małe opakowanie jogurtu, pół banana,
- kilka kropli olejku herbacianego (jeśli masz kłopot z przetłuszczającymi się włosami) lub
- dodaj witaminę E (kapsułki dostępne w aptece; jeśli masz kłopot z przesuszonymi włosami).
Wybraną wersję nałóż na skalp i włosy na ok. 15-20 minut i po tym czasie zmyj całość i umyj włosy.
Obie maski wpłyną dodatkowo na elastyczność włosów i staną się bardziej odporne na zniszczenia.
✪ Przepis 6 - Maska z jogurtu naturalnego i drożdży dla gładkich włosów i szybszego porostu
Kostkę drożdży miksujemy z małym jogurtem do uzyskania jednolitej masy. Możesz dodać w zależności od potrzeb Twoich włosów jeszcze wybrany olejek do włosów czy sok z cytryny.
Gotową maskę nakładamy na włosy i po upływie 20/30 minut spłukujemy i myjemy szamponem.
W podsumowaniu nadmienię, że każdą maskę, jaką nakładamy na włosy i głowę warto owinąć całość jeszcze folią oraz ręcznikiem dla wzmocnienia efektu. Dodatkowo ważne jest również regularne stosowanie wybranych masek dla uzyskania określonego efektu.
Jeśli jednak nie masz czasu na taką pielęgnację lub obawiasz się czy wykonasz ją prawidłowo, zawsze możesz zapytać fryzjera o najodpowiedniejszą formę dbania o Twoje włosy - w naszym salonie jest naturalnych form dbania o włosy jest bardzo dużo ;)
Koniecznie zapytaj swojego Stylistę w salonie Bo Włos Ma Swój Głos
oraz o dobór odpowiedniej kuracji dla włosów
w postaci indywidualnie dobranego rytuału do włosów w salonie
oraz w domu!
P.S.
Sprawdź też inne sposoby na domową pielęgnację włosów:
- Domowa pielęgnacja włosów pokrzywą
- Domowa pielęgnacja włosów majonezem
- Domowa pielęgnacja włosów jajkiem
- Domowa pielęgnacja włosów octem
- Domowa pielęgnacja włosów wodą utlenioną
- Domowa pielęgnacja włosów siemieniem lnianym
- Domowa pielęgnacja włosów gencjaną
- Domowa pielęgnacja włosów olejem cytrynowym
- Domowa pielęgnacja włosów olejem rycynowym
- Domowa pielęgnacja włosów miętą
- Domowa pielęgnacja włosów drożdżami
- Domowa pielęgnacja włosów miodem
- Domowa pielęgnacja włosów awokado
- Domowa pielęgnacja włosów drożdżami
- Domowa pielęgnacja włosów miętą
- Domowa pielęgnacja włosów melisą
- Domowa pielęgnacja włosów rumiankiem
- Domowa pielęgnacja włosów piwem
- Domowa pielęgnacja włosów kurkumą
- Domowa pielęgnacja włosów czekoladą
- Domowa pielęgnacja włosów echinaceą
- Domowa pielęgnacja włosów kiełkami pszenicy
- Domowa pielęgnacja włosów kawą
- Domowa pielęgnacja włosów masłem orzechowym
- Domowa pielęgnacja włosów miłorzębem dwuklapowym
- Domowa pielęgnacja włosów olejkiem z drzewa herbacianego
- Domowa pielęgnacja włosów rozmarynem
- Domowa pielęgnacja włosów szałwią
- Domowa pielęgnacja włosów aloesem
- Domowa pielęgnacja włosów zieloną herbatą
- Domowa pielęgnacja włosów kwiatami bzu
- Domowa pielęgnacja włosów żywokostem
- Domowa pielęgnacja włosów nagietkiem
- Domowa pielęgnacja włosów pyłkiem pszczelim
Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!
Dokładnie ja również, nie pomyślałam o połączeniu jogurtu z włosami. Będę musiała wypróbować na swoje such włosy. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj nam znać jak Twoje włosy po takich zabiegach ;)
Usuń