czwartek, 7 marca 2019

Kulki piernikowe z mąki razowej, lnianej i ryżowej

Składniki:


  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka mąki lnianej
  • Prawie całą szklanka mąki ryżowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 - 3/4 szklanki miodu
  • ok 100 g masła





Wykonanie:


Masło roztapiam i dodaje pozostałe składniki, mieszając. Całość pozostawiam do ostygnięcia na ok godzinę, warto do lodówki je włożyć.

Ciasto jest dość kruche, dlatego odpuśćcie sobie jakiekolwiek wzory - najlepiej zrobić kulki lub je spłaszczyć lekko na blasze. Całość do rozgrzanego piekarnika na ok 180 stopni aż się zarumienią. 
U mnie było to ok 15 minut.

Całość pozostawić do wystygnięcia. Jeśli chcemy zjeść je natychmiast, to spodziewamy się, że będą twarde. Muszą odleżeć. Można je dodatkowo zatopić w czekoladzie, jeśli mamy ochotę 😉






Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!

1 komentarz:

  1. wygląda bardzo apetycznie

    Wszystkiego dobrego z okazji Naszego święta!
    Zapraszam do siebie, xx Bambi

    OdpowiedzUsuń