piątek, 2 czerwca 2017

Cykl: Łukasz tłumaczy - co to jest SLS oraz SLES?


Co to jest SLS i SLES?


Często w INCI czyli w składzie kosmetyków myjących możemy zauważyć, że zawierają one SLS lub SLES a czasem bywa napisane nawet, że zawiera SLS/SLES...

I o co chodzi?

Co to za tajemnicza nazwa, czy jest to ta sama substancja czy może dwie różne albo podobne???

Pytania mnożą się aż głowa boli!

SLS


Ten tajemniczy skrót rozwija się jako Sodium Lauryl Sulfate (swoją drogą i taki opis w INCI możemy zobaczyć!) co oznacza w wolnym tłumaczeniu laurylosiarczan sodu... Ok, ale co to jest???

Jest to silnie myjący i pianotwórczy detergent!
Wielu z nas lubi pianę, prawda?

A tego typu kosmetyki mogą powodować przesuszenie skóry, mogą ją uczulać i podrażniać!!! W najgorszym wypadku, przy bardziej wrażliwych skórach może powstać rumień, świąd skóry, a nawet atopowe zapalenie skóry...

Nie tylko skóra cierpi, nasze włosy również! Jak? Przesuszona skóra się broni sama i w konsekwencji możemy zauważyć łupież, a nasze włosy nie tylko będą przesuszone, ale i łamliwe oraz zdecydowanie bardziej podatne na wypadanie...

SLES 


Tłumaczy się jako Sodium Laureth Sulfate czyli etoksylowany laurylosiarczan sodu.

To jest nieco łągodniejsza wersja SLS. SLES jest pochodną ropy naftowej, której zadaniem jest silne pienienie się...

Niby wersja nieco łagodniejsza, jednak i ona działa drażniąco na skórę głowy oraz włosy. A konsekwencje już znacie.



Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!

1 komentarz:

  1. Dobrze wiedzieć, iż staram się nie szkodzić swoim włosom jak tylko jest to możliwe :)
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

:)