Strony

wtorek, 9 sierpnia 2016

Fryzjer w kuchni - FIT PĄCZKI!

Czy pączki mogą być bardziej FIT?


MOGĄ! U mnie w kuchni wszystko jest możliwe ;)


Zatem jak takie FIT PĄCZKI zrobić? Nic prostszego ;) Spisujcie i bierzcie się do roboty, bo takie pączki znikają raz-dwa-trzy ;) A smakują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom :)


Na takiego FIT PĄCZKA skusi się każda odchudzająca się i dbająca o wygląd i zdrowie osoba ;)
Dobra - przepis!


Co będzie Ci potrzebne do ciasta?


  • 60 g masła/margaryny
  • 400 g mąki
  • 200 g wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • nadzienie (u mnie konfitura truskawkowa)

Lukier (opcjonalnie):

  • cukier puder
  • łyżka wody
  • trochę soku z cytryny


Jak robimy FIT PĄCZKI?


Roztapiam tłuszcz. Do miski wsypuję mąkę, drożdże, cukier, wodę i roztopione masło. Mieszam, wyrabiam ciasto. Zostawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia.


Po godzinie dzielę ciasto na kawałki (u mnie 8) i tworzę kulki. Spłaszczam, nakładam nadzienie i zawijam w kulkę. Odstawiam na blachę, nakrywam lnianą ściereczką, zostawiam jeszcze na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Następnie wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut. I wyciągamy piękne pączusie w wersji FIT!


Kropką nad "i" jest lukier! Łyżka wody, trochę soku z cytryny i dodaję cukier puder, aż nie uzyskam gęstej konsystencji. Wtedy nakładam na pączki i gotowe!
Czekamy aż nieco podeschnie nam na pączkach i możemy serwować jako drugie śniadanie do kawy ;)


I takie drugie śniadania to ja mogę wcinać ;) Łukasz zresztą też! Nawet Laura postanowiła nieco spróbować...


I taka oto myśl na dziś:


To smacznego!
Dajcie znać czy i Wam smakują ;)


Więcej przepisów?



Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!

4 komentarze: