piątek, 12 stycznia 2018

Żelazo na włosy

Witam Cię serdecznie w cyklu witaminowo-mineralnym 

💖💖💖

Dowiedz się z nami jak i czy w ogóle wpływają poszczególne witaminy i składniki mineralne 

na Twoje włosy!


Jako że ŻELAZO jest kolejnym pierwiastkiem mineralnym od razu wiemy, że jest nam ono potrzebne do właściwej pracy naszego organizmu. 


Nasz bardzo inteligentny organizm sam nie potrafi żelaza produkować, ale da nam szybko znać poprzez wiele różnych oznak, że czym prędzej powinniśmy wzbogacić naszą dietę właśnie o żelazo, kiedy jego poziom będzie zbyt niski. 

Wtedy musimy wziąć pod lupę naszą codzienną dietę i pomóc sobie poprzez odpowiednio skomponowane posiłki, zawierające żelazo w swym składzie, które zostanie wchłonięte przez dwunastnicę. A stamtąd wraz z białkiem TRANSFERYNĄ płynnie przechodzi do szpiku kostnego, śledziony i wątroby.


Co robi ŻELAZO w naszym organizmie?


  • głównie znajduje się w hemoglobinie i w barwniku krwi - hemoglobina to białko pozwalające na pobieranie tlenu w płucach i przekazywanie go do tkanek;
  • żelazo zawarte w szpiku kostnym tworzy krwinki czerwone;
  • żelazo to składnik mioglobiny czyli białka przekazującego mięśniom tlen z krwi;
  • żelazo znajdziemy również w enzymach tkankowych;
  • wspomaga metabolizm cholesterolu;
  • pomaga usuwać szkodliwe substancje z wątroby;
  • wspomaga pracę systemu odpornościowego oraz układu nerwowego;
  • wpływa na koncentrację, zapamiętywanie oraz szybkość uczenia się. 

A to ciekawe!


  • w naszym organizmie jest ok 4-5 g żelaza;
  • żelazo ze swojej natury jest TRUDNO wchłaniane przez nasz organizm - jesteśmy w stanie przyswoić ok. 10% dostarczonego z pożywieniem żelaza;
  • są dwa rodzaje żelaza: lepiej wchłanialne hemowe (występuje w mięsie) i trudno wchłanialne niehemowe (występuje w roślinach);
  • najwięcej żelaza  magazynowane jest w wątrobie;
  • kiedy tracimy krew, zmagazynowane żelazo w wątrobie oraz śledzionie i szpiku kostnym wspomaga produkcję hemoglobiny.


Czy wiesz, że...


  • żelazo z roślin może być lepiej wchłaniane przez nasz organizm, jeśli mu pomożemy i wzbogacimy naszą dietę o produkty z dużą ilością witaminy C?
  • wapń, fosfor, fityninay i polifenole dodatkowo jeszcze bardziej utrudniają wchłanianie żelaza?
  • pszenica, jaja, mleko, sery, otręby, soja, herbata, kawa, orzechy i czekolada również utrudniają wchłanianie żelaza?
  • leki przeciw zgadze, magnez, antybiotyki tetracyklinowe,  wyciągi enzymatyczne z trzustki, neomycyna i cholestyramina także utrudniają wchłanianie żelaza?

Dzienna dawka ŻELAZA


  • około 10-20 mg 

Co się dzieje, gdy ŻELAZA brakuje?


  • zawroty głowy,
  • problemy z sercem, przyspieszone bicie serca,
  • anemia,
  • osłabienie, apatia,
  • bóle głowy,
  • bladość,
  • kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem,
  • rozdrażnienie,
  • wahania nastroju,
  • kłopoty ze sprawnością fizyczną,
  • zajady, zmiany na błonie śluzowej języka i/lub gardła, a nawet przełyku,
  • wypadanie włosów,
  • szorstkość skóry,
  • zaburzenia termoregulacji,
  • osłabienie układu odpornościowego,
  • niski próg bólu.

Komu grozi deficyt ŻELAZA i kto powinien kontrolować jego poziom?


  • dziewczęta w okresie dojrzewania,
  • osoby zakażone pasożytami przewodu pokarmowego,
  • osoby nadużywające alkoholu,
  • osoby, które utraciły dużo krwi,
  • osoby z nadwagą, otyłością,
  • osoby na restrykcyjnej diecie, odchudzające się,
  • osoby stosujące diety bezmięsne, wegetarianie,
  • kobiety z obfitymi miesiączkami,
  • kobiety po menopauzie,
  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • sportowcy,
  • starsze osoby.

Co się dzieje, gdy ŻELAZA jest za dużo?


  • pojawiają się kłopoty ze wzdęciami i zaparciami,
  • zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • marskość wątroby,
  • skóra może stać się ciemniejsza,
  • kłopoty z prawidłową pracą serca,
  • wzrasta ryzyko zawału serca, a także rozwoju nowotworów,
  • depresje,
  • osteoporoza,
  • zaburzenia hormonalne,
  • biegunka, wymioty.

Komu grozi namiar ŻELAZA i co go powoduje?


  • nadmierne wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego,
  • kilkakrotne przetaczanie krwi,
  • gromadzenie się żelaza w organizmie w wyniku choroby hemochromatozy.

Źródła ŻELAZA:







ŻELAZO na włosy

Żelazo w organizmie bierze czynny udział w procesie transportu tlenu do wszystkich komórek organizmu, w tym również do włosów. Żelazo wspomaga też działanie enzymu mającego wpływ na właściwą budowę i czas wzrostu włosów. 

Gdyby brakowało nam żelaza musimy pamiętać o tym, że w pierwszej kolejności organizm zamknie dopływ tego elementu do skóry, włosów i paznokci i to one w pierwszym rzucie ucierpią najbardziej. 

Włosy, które otrzymały dużo mniej tlenu niż potrzebują, stopniowo stają się osłabione, cienkie, matowe, aż w końcu zaczynają nam wypadać...

Zatem znaczący brak żelaza może objawić się utratą włosów w różnym stopniu, dlatego jeżeli obserwujemy u siebie zmęczenie, osłabienie, wypadanie włosów, kołatanie serca albo znajdujemy się w grupie wyższego zapotrzebowania na żelazo, wówczas warto się przebadać czy mamy odpowiedni poziom żelaza we krwi. Bo być może to jego brak jest główną przyczyną utraty włosów...

Generalnie, o czym można się przekonać na przestrzeni powstałych uprzednio postów dot. witamin i innych składników mineralnych, wszelakie braki jakiegokolwiek składnika zakłócają prawidłową pracę naszego organizmu, co w dużej mierze odbije się na zdrowiu i wyglądzie naszych włosów.


Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta i słuchanie oraz obserwacja własnego organizmu.



Nie wiesz dlaczego Twoje włosy są w złej kondycji?



Koniecznie zapytaj swojego stylistę w naszym salonie 

o badanie EHA (analizę pierwiastkową włosa)

lub przeczytaj o nim TUTAJ!



To Cię może zainteresować:




Zapraszamy też na nas FANPAGE oraz konto na INSTAGRAMIE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz